Czarna herbata otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.Wytwarzana jest z liści fermentowanej herbaty zielonej. Czarne herbaty pochodzą z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach. Znane i cenione są również herbaty pochodzące z prowincji Assam oraz z Cejlonu. Producenci często wzbogacają herbatę o kawałki owoców, orzechów, czekoladę, wanilię, karmel czy rum. Te kolorowe mieszanki pięknie pachną oraz znakomicie smakują.
Właściwości czarnej herbaty:
- pozwala obniżyć poziom stresu;
- posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne;
- zawiera kofeinę (teinę) poprawia więc naszą zdolność koncentracji;
- pomaga przy dolegliwościach żołądkowych;
- pomaga w walce z próchnicą, ze względu na zawartość fluoru.