Mąka to przetworzone, oczyszczone z okrywy owocowo- nasiennej ziarno. Typ mąki określa się na podstawie ilości "popiołu". Substancje organiczne zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół. Typ mąki to pozostałość popiołu w % x 1000. Im więcej popiołu tym więcej wartości odżywczych znajduje się w mące.

Typy mąki pszennej wg PN-A-74022:2003

  • typ 450: tortowa, "pięćsetka" - zawartość popiołu do 0,50%
  • typ 550: luksusowa - zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%
  • typ 650 - zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%
  • typ 750: chlebowa - zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%
  • typ 1050 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%
  • typ 1400: sitkowa - zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%
  • typ 1850: graham - zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%
  • typ 2000: razowa, śruta chlebowa - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Typy mąki żytniej wg PN-A-74032:2002

  • typ 500 - zawartość popiołu do 0,58%
  • typ 720 - zawartość popiołu od 0,59% do 0.78%
  • typ 1150 - zawartość popiołu od 0,79% do 1,31%
  • typ 1400 - zawartość popiołu od 1,31% do 1,60%
  • typ 2000 - zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Typy mąki makaronowej uzyskiwanej z przemiału pszenicy twardej (Triticum turgidum ssp. durum), wg PN-92/A-74021

  • semolina - zawartość popiołu nie więcej niż 0,90%
  • typ 950 - zawartość popiołu nie więcej niż 0,95%
  • typ 1750 - zawartość popiołu nie więcej niż 1,75%

 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl