Miód zawiera cukry proste, które są łatwo przyswajalne przez organizm, kwasy organiczne, mikro- i makroelementy oraz enzymy. Enzymy aktywują reakcje biochemiczne w organizmie, wiążą toksyny. Żelazo zawarte w miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm człowieka. Zawartość inhibiny i rutyny sprawia, że ma on działanie bakteriobójcze. Stałe spożywanie miodu przez dzieci sprzyja rozwojowi umysłowemu i wzroście odporności. U osób dorosłych miód powoduje szybką regenerację organizmu. Jest jedynym w swoim rodzaju środkiem odżywczym dla serca, a także lekiem dla niego. O kolorze miodu decydują barwniki roślinne oraz składniki mineralne (żelazo, fosfor, magnez). Im więcej glukozy jest w miodzie, tym proces krystalizacji następuje szybciej (np. miód rzepakowy), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje płynny (np. miód akacjowy).  

 

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Producenci
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl